fredag 21. oktober 2011

Nordnorske myter

Å være nordlænning er ikke alltid like enkelt, og mytene om det øde landet langt der oppi nord, og ikke minst skapningene som er derifra, er mange og ikke minst fantasifulle. Men det finnes faktisk noen som er sanne, så her skal dere få en liten oppsummering på hva som er true og false i mylderet av myter om Nord-Norge! Værsågod!

Du er nordlenning når....
Myte nr. 1: Du ikke gidder å kjøpe hagemøbler, men bare sitter litt på sparken når sola skinner.
Myte! Men bare nesten, fordi det har hendt at sparken ikke blir ryddet bort før vi nærmer oss det som de sørpå kaller for sommermåneder, men det hindrer oss derimot ikke i å kjøpe hagemøbler. Bare beviser det faktum at hagemøbelsesongen er kort for de som ikke ønsker å utsette møblene for snø/hagl/høststorm!

Myte nr. 2: Du lever fint med kollektivtransport som begrenser seg til en buss som går om formiddagen, hver dag utenom onsdag!
Sannhet! Selv om dette ikke gjelder bare den nordste delen av landet vårt, er det vel enda mer vanlig der. Men hvor ofte trenger du vel bussforbindelse, annet en til og fra jobb? Etterspørsel folkens! Vi har jo spark, kommer oss dit vi vil!

Myte nr. 3: Alle som skal etterligne dialekten din høres fullstendig joker nord ut.
Sannhet! Bare det at folk ikke klarer å høre at det faktisk er forskjell på de nordnorske dialektene, sier vel sitt! Men skal du bosette deg sør for grensen mellom Nordland og Nord-Trøndelag, er dette noe du rett og slett bare må venne deg til!

Myte nr. 4: Du er sørpå og sier du er i fra Harstad, og får spørsmål om du kjenner han Kåre fra Hammerfest.
Myte! Alle vet det er 1 mil mellom husene der nord, likevel tror de at alle kjenner alle i de tre nordligste fylkene. Ærlig talt, hvordan skal det faktisk gå an? Likevel er dette noe enhver nordlenning har opplevd opptil flere ganger!

Myte nr. 5: Du bor i Stavanger og skal fly hjem på ferie, og det koster en liten formue.
Sannhet! Nord-Norge er ekslusivt, har få flyavganger og stor etterspørsel. Da sier det seg selv at flyprisen tilsvarer en tur-retur billett Stavanger-New York!

Myte nr. 6: Du forsvarer å bade i havet med at det kun gjør vondt de første minuttene.
Sannhet! Av en eller annen grunn er det ofte fint vær i nord, når det er tilsvarende dårlig vær i sør. For å kunne ta igjen mot søringenes skryt av tropevarme, må vi kunne ha bevis. Og da er det ingenting som ser så fantastisk ut som lange strender, sol, blå himmel og mennesker som slenger seg ut i blikkstille hav. At du karrer deg opp på svaberget igjen, halvt ihjelfrossen er det jo ingen som kan se på bildene. 20 grader i skyggen betyr svært lite når vannet holder en snittemperatur på 4-5 grader.

Myte nr. 7: Peiskos frem til juli blir sett på som normalt!
Myte! Det er ikke normalt å fyre i ovnen sommeren igjennom, men det betyr alldeles ikke at det ikke forekommer. At det ikke skjer oftere er vel prinsippet om at sånt gjør man ikke! Man eier da vel litt stolthet, og da klarer man seg uten å fyre i ovnen, uansett temperatur! Punktum!

Myte nr. 8: Sommeren passerte mens man var på dass
Myte! Selv om man alle har opplevd at man ikke klarer å tømme kaffekoppen de sekundene sola viser seg, betyr ikke det nødvendigvis at sommeren er over. For er det noe vi skal få for, så er det troen på at neste dag blir bedre og sommeren kommer finere og mer solfylt enn vi noen gang har opplevd. Uansett om høststormen for lenge siden har satt inn.

Håper dere alle har blitt litt klokere på landets vakreste og flotteste folk! Flere myter som må bekreftes/avkreftes? Kom med dem =)
Have a nice weekend!

1 kommentar:

  1. Når d gjeld myte nummer 5 så e d tilfelle i stor grad! Når æ si at æ e fra Harstad si folk ofte, "ja jeg kjenner en som heter Sara Jensen som bor i Tromsø/Narvik/Bodø... Du vet vel ikke hvem det er?" NEI! Som oftest ikkje, men av og til så stemme d, og da tenke æ at æ e me på å opprettholde den myta. :)

    SvarSlett